fredag 29 oktober 2010

Fredagsbetraktelser: Storföreläsning

          I onsdags kväll var stunden inne för ÅSS Göteborg att bjuda in in till storföreläsning i Dalheimers Hus. Merparten av de drygt 130 föranmälda och även några oanmälda åhörare dök upp, vilket förstås var roligt. Kvällen började med att Petra och Daniel i styrelsen hälsade alla välkomna och sade några ord om vår fina förening, innan de lämnade över ordet till vår föreläsare Anette Utterbäck. Titeln på kvällens föreläsning var Självkänsla och självrespekt.

Anette-i-mittgangMittgangAnette1Anette2Anette_publikAnette_blommaBlomma
          Till att börja med gav sig Anette på att skapa lite reda bland begreppen. Vad är det egentligen för skillnad mellan självförtroende och självkänsla? Och vad innebär det att ha självrespekt? Jag ska försöka mig på en sammanfattad återgivning. Självförtroende är något man kan skaffa sig och bygga upp genom att exempelvis bli duktig på saker, genom att uppfylla mål och kriterier som man själv och/eller samhället satt upp. Detta kan handla om utseende, karriär, talanger, relationer... Om du känner dig lyckad utefter det som räknas i just din grupp - oavsett om det handlar om en arbetsgrupp, ett fotbollslag, en vängrupp eller ett kriminellt gäng - är det mycket möjligt att ditt självförtroende växer. Men man kan ha gott om självförtroende och ändå brottas med låg självkänsla.

 

          Självkänslan sitter nämligen djupare och handlar om att känna och förstå någonstans inom sig att man har ett värde, oavsett prestationer och meriter. Den som har bra självkänsla är inte beroende av yttre bekräftelse utan har en tro på sig själv och en grund att stå på även när det stormar runtomkring. Anette menade att en del av din hjärna redan vet att du är fullkomlig, precis som du är. Och att det finns sätt att aktivera den delen. Mindfulness och acceptans togs upp som exempel på sådana strategier.

 

          Med hjälp av mindfulness och acceptans kan man både stärka sin självkänsla och finna redskap att hantera ångest och andra svåra känslor med. Anette pratade om hur vi alltför ofta i situationer tänker "Det borde inte vara såhär". Vi vill vara någon annanstans, tänka eller känna något annat. Om vi lyckas gå ifrån detta och istället nå en känsla av acceptans, kan vi frigöra resurser och krafter som vi annars slösar bort. Acceptans handlar inte om att man måste tycka att allt är bra eller okej, men att se saker som de är, inte som man önskar att de vore. 

 

          Katter är faktiskt ett lysande exempel på acceptans, och de är experter på att leva i nuet. När de är hungriga eller har ont säger de till och när de mår bra spinner dem. Vi människor har ofta ont även när det inte gör ont, så att säga. Vi lägger så mycket energi på att önska att saker som hänt inte hade hänt, önska att saker i nuet vore annorlunda och oroa oss inför framtiden. Vi tar ofta ut negativa saker i förskott, utan att egentligen veta hur de kommer att bli.

 

          Ett annat exempel som Anette använde var barn. Ett barn som känner sig rädd behöver inte höra att det inte finns något att vara rädd för, det behöver omfamnas och mötas där det är - mitt i sin rädsla. På samma sätt kan man försöka bemöta sig själv, även som vuxen. När barnet säger att det finns spöken under sängen så är det sanning för barnet, även om det "bara" är en föreställning. På samma sätt går vi vuxna runt med föreställningar som t.ex. att en viss människa har förstört vårt liv, samt negativa tankar om oss själva och världen. Mycket av det våra inre röster maler på om är skräp och inlärda ord, inte nödvändigtvis sanning, på samma sätt som en papegoja bara upprepar det den lärt sig utan att riktigt veta vad den säger.


          Anette pratade även om att det ofta inte hjälper att kämpa emot och försöka stoppa sina tankar. Man kan istället öva på att lägga märke till dem, iaktta dem, erkänna att de finns men stanna där. På så sätt kan man låta både tankar och känslor finnas utan att för den skull alltid ta dem för sanning och agera utefter dem. När du inte längre ger näring åt tankarna genom att antingen tro på dem eller kämpa mot dem, får de mindre kraft. Att försöka stoppa sina tankar, undvika, avvisa, avleda och stänga av är motsatsen till mindfulness (men i vissa situationer kan sådana strategier behövas eller vara nödvändiga). 

 

          Vi fick även under kvällen tips om flera böcker: Min stroke av Jill Bolte Taylor, Ett CP-bra liv av Jonas Helgesson, Shantaram av Gregory David Roberts och Miraklet i Anderna av Nando Parrado. Anette nämnde även Eckhart Tolle, som skrivit böckerna The power of now och A new earth.

 

          Personligen fick jag ut mycket av kvällens föreläsning, som både friskade upp gamla kunskaper och gav nya infallsvinklar och bilder. Jag tror dock att det är viktigt att poängtera att om man känner att man vill prova mindfulness och acceptans gäller samma sak som med allt man vill utvecklas inom: det kräver både övning och tålamod. Ovanpå det har en människa som lever med ett ångestsyndrom ofta så att säga en extra uppförsbacke både vad gäller självkänsla och att fastna i negativa tanke- och känslospiraler.

 

          Ångest handlar ofta om oro inför framtiden - ibland triggad av tidigare negativa erfarenheter - samt rädsla och ängslan över det som sker inom en, över känslor och tankar som känns otäcka (och som man förståeligt nog gärna vill fly ifrån). Men att detta är en stor del av ångestproblematiken betyder inte att det är omöjligt att som ångestdrabbad få hjälp av strategier som dessa (eller helt andra om de passar en bättre). Tvärtom skulle jag nästan vilja säga. Kanske är det så att det man finner extra utmanande även är något som kan ge en extra mycket...? 

         

          Med önskan om en solig helg,
Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna! 

torsdag 28 oktober 2010

Ett TV-program om ångest

Utbildningsradion sänder TV-serien Lifvet. Det handlar om ungdomar som mår dåligt på olika sätt. Ett avsnitt handlade om ångest.

torsdag 21 oktober 2010

Torsdagsbetraktelser: Ett kort inlägg

          Eftersom jag känner mig ganska så krasslig idag och nog inte kommer att kunna jobba imorgon fredag skriver jag ett kort inlägg idag istället.
I tisdags kväll fick vi pa ÅSS Göteborg besök av Karin Grip som föreläste om det spännande ämnet anknytningsteorin. Jag själv var tyvärr inte med under kvällen men det var fullt hus med åhörare, vilket alltid är roligt.
 
          Igår kväll träffades ungdomsgruppen för cirkelsamtal och umgänge, såsom vi gör varje onsdag jämn vecka. Gårdagens träff var dock lite annorlunda mot hur det brukar vara, åtminstone andra timmen. Då fick vi nämligen besök av en gruppmedlem och tre av hans kurskamrater från högskolan, som bjöd på en liten uppvisning med temat prestationsångest. Vi fick en introduktion i hur drama kan användas som arbetssätt generellt och hur man specifikt kan använda det för att arbeta med sin ångest.
 
          Gruppen hade gjort om stora grupprummet till ett cafe och vi ungdomsgruppdeltagare fick sätta oss pa cafeet och själva välja om vi ville vara passiva deltagare som enbart fikade och följde det som skedde som åskådare eller om vi ville ta en mer aktiv roll. Det blev en rolig kväll som väckte både tankar och nyfikenhet. En eller ett par deltagare uttryckte en önskan om att drama skulle bli ett återkommande tema pa föreningen, t.ex. som en gruppverksamhet. Kanske något att ha i bakhuvudet framöver?
 
          Innan jag sager hejdå och åker hem och bäddar ner mig, vill jag pusha för ett par saker. Den första är en kolumn som Hillevi Wahl skrev i Metro häromveckan, med titeln Sluta skämmas för psykisk ohälsa: "Man vill ju inte klassas som galen". Jag tycker att den är både välskriven och tankeväckande. Om ni inte redan läst den så finns den här.
 
För det andra så hoppas jag att ingen missat att ÅSS Göteborg anordnar storföreläsning nästa vecka, närmare bestämt onsdag kväll kl 19.00 (27 oktober). Anette Utterbäck kommer då att prata om de viktiga ämnena självkänsla och självrespekt och föreläsningen äger rum på Dalheimers Hus. Det finns fortfarande platser kvar så välkommen att anmäla dig via mail info@angestgoteborg.se eller telefon 031-137091. Det går även bra att dyka upp oanmäld men då är det först till kvarn som gäller. Varmt välkomna!
 
          Och med det sätter jag punkt för veckans inlägg och önskar er en riktigt trevlig helg.
Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!

tisdag 19 oktober 2010

Video för förstagångsbesökare

Ett förslag på hur en video för nyfikna och osäkra förstagångsbesökare
kan se ut är nu klar. Nu väntar vi på era kloka reaktioner. Alla
förbättringsförslag tages tacksamt emot!

fredag 15 oktober 2010

Fredagsbetraktelser: Improvisationsteater och en dag i Alingsås

          Det har varit en händelserik vecka och jag har jobbat några fler timmar än jag brukar. I tisdags kväll jobbade jag under veckans föreläsning som snarare var en workshop, där ämnet var improvisationsteater. Frida Sundström, skådespelerska och konstnärlig ledare på Improverket i Göteborg kom på besök. Vi var en grupp om sju personer plus Frida och under kvällen fick vi förutom att lära oss vad improvisationsteater är prova på diverse spännande lekar och övningar.

           Improvisationsteater handlar mycket om att våga vara spontan och försöka lägga undan sin självkritik och självcensur. Att bejaka både sig själv och de andra deltagarna samt försöka flytta fokus från sig själv till det man är med om just i stunden. En övning vi fick prova på var att skapa en berättelse som man hittar på efterhand och som inte måste bli bra eller ens logisk, medan en eller två andra spontant slänger in ord som man ska integrera i sin berättelse. En annan övning handlade om att parvis ge varandra saker, vad som helst som poppade upp i huvudet. Det blev aningen komiskt när en meddeltagare gav mig sitt hjärta och jag gav honom en lampa som respons… : ) Överhuvudtaget bjöd kvällen på många skratt! 

          Skulle du vilja veta mer om improvisationsteater, få reda på datum för uppträdanden eller kanske till och med själv gå en kurs? Gå in på www.improverket.se!

 

          Igår var jag och en kollega i Alingsås hela dagen, på Psykiatrins Dag, som anordnades i biografen Palladium mitt i Alingsås. Dagen började med ett att vi efter välkomsttalet fick göra en kort presentation av ÅSS Göteborgs verksamhet, vilket kändes lite nervöst men bra. Sedan bestod resten av dagen av att stå vid ett bord och dela ut broschyrer och annan info samt lyssna på intressanta föreläsningar. 

          Dagens första föreläsare var Rickard Bracken, projektledare för Hjärnkoll. Han berättade om projektet Hjärnkoll specifikt och om attityder i samhället mot psykisk ohälsa generellt. Föreläsare nummer två var Arvid Lagercrantz, journalist, författare och tidigare vice VD för Sveriges radio. Han delade med sig av sin personliga historia med många års bipolär sjukdom och även av utdrag ur sin relativt nyutkomna bok ”Mitt galna liv”.

           Övriga föreläsare var Mats Lööf - överläkare som pratade om depression och skillnader mellan depression, sorg och ledsamhet - Lena Thorselius, sjukgymnast som pratade om fysisk aktivitet för ökat välbefinnande och slutligen Anneli Jäderholm, attitydambassadör från Hjärnkoll och Inre rum som bjöd på sin starkt personliga och rörande berättelse om hur hennes väg från psykisk ohälsa och psykos sett ut. Om ni får chans att höra henne någon gång tycker jag att ni ska ta den.

 

         Jag vill även avslutningsvis slå ett extra slag för Hjärnkoll-kampanjen som jag nämnde tidigare, det är ett jätteviktigt projekt som du kan vara med och stötta om du vill. Mer info hittar du här.

 

 

          Med önskan om en trevlig och solig helg,
Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg

 

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!

fredag 8 oktober 2010

Fredagsbetraktelser: Strategier i höstmörker och vinterkyla

          I Metro stod det häromveckan om att den här vintern kan bli den kallaste i Europa på tusen år. SMHI ställde sig skeptiska till detta påstående. I vilket fall som helst så brukar mörkret och kylan under vinterhalvåret här i norra Sverige kunna ha ganska olika effekt på människor.

          Vissa känner sig lugna och rofyllda och tycker att hösten är en både vacker och charmig årstid - medan andra blir deppiga och trötta. Och en del kan nog känna en slags blandning av både positiva och negativa känslor. Själv tillhör jag den sista kategorin. Idag tänkte jag ta upp lite tips om vad man kan göra om eller när den här delen av året känns motig. Jag börjar med en gång.

          Lyssna på musik du verkligen tycker om. Titta på någon spännande eller rolig film. Läs en god bok eller inspirerande dikter. Omslut dig med varma filtar och levande ljus. Drick varm choklad eller te. Ta promenader och ta tillvara på de soltimmar som erbjuds. Gå och simma eller träna. Åk på spa. Ät choklad, frukt, grönsaker, vitaminer. Unna dig lite vardagslyx. Baka bullar, ett gott bröd eller en smarrig kaka. Laga en god middag till dig själv eller till ett gäng vänner.

          Unna dig en billig provprenumeration på någon härlig tidning. Prova kanske på ljusterapi. Skaffa (eller sticka) en riktigt mysig mössa, en halsduk eller ett par vantar. Prata om hur du mår med någon. Var extra varsam om motion, sömn och kost. Gå en kurs. Sy eller pyssla. Titta på semesterfoton - egna eller andras. Res bort om ekonomin tillåter. En weekend någonstans i Sverige kanske räcker. Ett miljöombyte kan göra mycket och måste inte nödvändigtvis vara till en varm och solig plats.

          Försök skriva dikter, en novell, eller att bara skriva av dig lite. Gå ut och ta foton på träd, hav, skog, hus. Lär dig spela ett instrument eller spela något du redan kan. Sjung. Skriv en blogg, eller följ någon annans. Hälsa på vänner, släkt eller bekanta. Skriv en insändare till en tidning.

          Eller skriv en helt egen lista med saker du mår bra av. Eller strunta för all del i lista om det känns bättre och gå på din känsla. I slutändan är nog du den som vet bäst vad som gör dig gott.

          Ett sista litet ord på vägen som någon okänd talare en gång sagt: ”Se till att solen lyser på dig, inifrån eller utifrån”.

          Med önskan om en trevlig helg,
Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna! 

Kretapeacelove_263

torsdag 7 oktober 2010

Föreläsning om självkänsla och självrespekt

Den 27 oktober bjuder vi in till en spännande föreläsning med Anette
Utterbäck, psykolog och psykoterapeut som arbetar med psykoterapi,
handledning och föreläsningar. Hon svarar också på läsarfrågor under
rubriken "Lust att leva" i Göteborgs-Posten varje söndag.

Hur kan man stärka sin självkänsla och sin självrespekt? Vad finns det för
skillnader och likheter mellan dessa båda begrepp?

Datum och tid: Onsdag 27 oktober kl 19.00

Plats: Dalheimers Hus, Slottsskogsgatan 12

Pris: Gratis för medlemmar, 100 kr för övriga

Anmälan: Det finns fortfarande platser kvar. Välkommen att anmäla dig 
via mail info@angestgoteborg.se eller telefon 031-137091. Det går även bra
att dyka upp oanmäld den 27:e men då är det först till kvarn som gäller.

VARMT VÄLKOMNA!

fredag 1 oktober 2010

Fredagsbetraktelser: Hypnos, motvikter och Kulturnatta

          Förra veckan gick jag på två föreläsningar och dessa tänker jag berätta lite om idag. Den första handlade om hypnos och ägde rum här på föreningen under tisdagskvällen. Vi fick besök av Mariette Wallberg, legitimerad sjuksköterska med specialisering inom psykiatri samt psykoterapeutkandidat. Jag kände att jag fick ut en hel del av kvällen, både i form av utökad kunskap och nyfikenhet om hypnos som behandlingsmetod och i form av ett härligt lugn i kroppen som jag tog med mig hem (lugnet kom av den djupavslappning som vi fick prova på).

          Mariette pratade om hur hon använder hypnos i sitt terapeutiska arbete. Hon talade om vikten av att som behandlare vara lyhörd och öppen för sin klients behov. En del tror att man kan bli hypnotiserad mot sin vilja, men denna myt tog Mariette död på. Hon menade att all hypnos i själva verket är självhypnos eftersom man själv måste vara villig att hypnotiseras och aktivt delta i den process som för en in i det hypnotiska tillståndet.

          Det hypnotiska tillståndet, som även kan kallas ett transtillstånd, är egentligen något som alla upplevt någon gång i livet, om man tänker efter. Vem har till exempel inte någon gång blivit så uppslukad av en bok eller film att man glömt både tid och rum? Och kanske känner du igen dig i att du någon gång kört bil och plötsligt märkt att du kört en lång sträcka utan att riktigt vara medveten om det?

          Det andra föredraget jag var på förra veckan ägde rum i den fullproppade S:t Johanneskyrkan under torsdagskvällen. Patricia Tudor-Sandahl, författare, psykolog och psykoterapeut, stod för pratandet som främst berörde hennes nya bok Den fjärde åldern, begreppen mognad och synder samt olika sätt att växa som människa. Även från denna kväll tog jag med mig mycket. Patricia använde begreppet synder som sådant som får oss att krympa som människor och pratade om dess motvikter, som istället kan få oss att växa. Exempel på motvikter var engagemang, generositet, gemenskap och ödmjukhet.

          Patricia tog även upp de föreställningar som vi människor ofta går runt med och som kan färga hela våra liv. Exempel på sådana föreställningar är ”Alla måste tycka om mig”, ”Jag måste vara perfekt”, ”Jag får inte säga nej” och ”Det går inte att lita på någon”. Vikten av att våga granska sina egna föreställningar togs upp, samt fördelarna med att försöka finna lite distans till de uppfattningar och ”livsregler” man har.

          En fråga som Patricia tog upp som intressant var frågan ”Vem är du?”. Men hon hade en följdfråga som hon ansåg vara än mer fascinerande: ”Hur vet du det?”

Hur vet du att du är den du är? Hur mycket av din självbild är sådant som andra sett hos dig och speglat tillbaka? Kan det vara så att det finns saker hos dig som ännu inte upptäckts?

          Med dessa, förhoppningsvis tankeeggande frågor, lämnar jag er idag.

          Med förhoppningar om en solig och trivsam helg,
Vimbai Chivungu, deltidsanställd på ÅSS Göteborg.

          PS. Idag är det Kulturnatta! Program hittar du här.

 

Ris, ros, frågor eller synpunkter om bloggen? Kommentera gärna!