onsdag 23 mars 2011

Sommarläger 2011

Den 17-19 juni på Runntången på Tjörn är det dags för ÅSS Göteborgs sommarläger. I år välkomnar vi alla ÅSS:are från hela Sverige till en helg med avkoppling, trevligt umgänge, möjlighet till promenader och bad. Ja, helt enkelt vad du vill göra den till. Under helgen har vi tillgång till bastu och kanoter. 

Vi har tillgång till 48 sängplatser fördelat på 4 hus, plus ett sovloft för ca 20 personer i huvudbyggnaden. Varje hus har 2 toaletter med dusch. Stugorna på Runntången är vackert belägna med skog bakom knutarna och med havet alldeles nedanför.

Vi hyr stugorna genom Lägerverksamheten i Tynnered. De regler som gäller vid uthyrning är absolut rökförbud i hela området, även utomhus. Det råder också förbud mot att ta med nötter av alla slag. För att alla ska kunna trivas och känna sig trygga på lägret dricker vi inte alkohol.

Det du behöver ta med dig är:

  • sängkläder eller sovsäck
  • handduk & andra toalettartiklar
  • Ta gärna med dig spel, instrument eller annat som kan förgylla helgen...
Kostnad för mat och logi

Göteborgsmedlemmar
  • 485 kr (fre-sönd)
  • på sovloft: 335 kr (fre-sönd)
  • endast lördag (ingen övernattning): 235 kr
Övriga ÅSS-medlemmar
  • 685 kr (fre-sönd)
  • på sovloft: 535 kr (fre-sönd)
  • endast lördag (ingen övernattning): 335 kr
Anmäler dig gör du genom att betala in lägeravgiften till PlusGirokonto 481 04 23 -6. Senaste datum för betalning är 1 juni 2011. (Glöm inte att skriva avsändare och telefonnummer så vi kan kontakta dig.)

Matchmaking?

OBS! Uppdaterat inlägg. Se nedan.

Matchmaking-kort2

En medlem skrev ett förslag till styrelsen om vi kan ordna en "matchmaking"-funktion. Detta så att medlemmar enklare kan komma i kontakt med likasinnade. Det skulle kunna vara ett stort stöd för oss med olika former av ångest och social fobi till exempel. 

Termen "matchmaking" fick jag från Webcoast i helgen. (Behövs det ett bättre namn?) Intresserade talar om vad man söker eller vad man erbjuder, så folk kan hitta varandra. Det fanns en annan lösning kallad "passioncloud" som jag också blev intresserad av. En initiativtagare skriver en rubrik och så kan andra som är intresserade av samma sak haka på. 

En fråga på Facebook visade att det finns ett påtagligt intresse. Nu är frågan hur vi går vidare? Allt är väldigt luddigt fortfarande. Är vi överens om problemet? Folk med ångestproblem kan stänga inne sig själva och därmed få svårt att delta i aktiviteter samt skapa nya kontakter. I ursprungsförslaget talades det om två sorters lösningar; en analog och en digital.  Alltså dels en pärm i ÅSS lokaler vid Järntorget samt en lösning på webben. Ska vi köra på båda spåren? Viktigt är att den är tillgänglig för människor som inte är vana vid datorer och webben, eftersom vi har en del medlemmar som tillhör den kategorin. 

Jag känner att vi är en viktig fråga på spåren och hoppas vi kan hitta en lösning tillsammans! Är du med? 

Alla hjälp mottages tacksamt. Stort som smått.

--

Uppdaterat efter styrelsemötet 20 mars:

Styrelsen tyckte detta var en bra idé. Frågor vi vill ha hjälp med:
  • Deltagare till en grupp som jobbar vidare med detta. Anmäl ditt intresse via Facebook, blogg, e-post eller ÅSS kansli.
  • Ett bättre namn än "matchmaking"? Gärna mer svenskklingande. 
  • En pärm på kontoret är inte så svårt att lösa. Det största arbetet gäller antagligen hur en lösning på webben skulle se ut. Hur kan en sådan se ut och fungera? Idéer mottages tacksamt. 

 

 

onsdag 16 mars 2011

Dagens utbildning gav mersmak!

Idag har Daniel utbildat personal på ÅSS inom områden såsom "bloggen" och "webbsidan". Det var jätte lärorikt, enkelt och hur kul som helst. Hoppas fler av er hakar på nästa gång. Daniel är en utmärkt pedagog
Emoticon1
.

tisdag 15 mars 2011

Psykodynamisk terapi

Psykologen och psykoterapeuten Leif Lindahl besökte ÅSS för att berätta om psykodynamisk terapi. 

Han inledde föreläsningen med att tala om att han inte vill predika eller komma med någon sanning. Föreläsaren ber om att bli avbruten och uppmanar oss att ställa frågor om han är otydlig eller om vi undrar något. 

P1040035P1040032P1040044

Den första frågan gäller vad ångest är. Han svarade att det är obehag, olust, tryck, trängningar. Det finns många olika definitioner, men det är signaler att något är på tok. Det är en naturlig ingrediens i livet som man kan ha både för lite och för mycket av. Ångesten är en härva, som ett garnnystan som inte går att nysta upp. 

Psykodynamiskt sett så drabbar barndomen oss alla, uttryckte föreläsaren det. Livet innebär konflikt. Verkligheten är bruten, blandad, mångfacetterad. Enligt det psykodynamiska synsättet så lagrar vi intryck och händelser. Det handlar inte om minnen som vi "minns", men det finns lagrat inom oss. 

Leif kom här in på ämnet samtal. Han berättade om en egen process när han var ung. Han var bland annat osäker på sin yrkesroll när han var ungefär 23. Han hittade yrkesvänner att samtala med och bolla med. Ord, samtal, samspel, bakgrund. Det han varit med om.

Plötsligt i ett samtal kan vi säga något vi inte helt planerat. Men som låter helt sant. Berättelsen ger luft. Det tar tid. 

Här refererar föreläsaren Kjell Espmarks bok "Minnena ljuger". 

Det är ju inte förrän man berättar man får grepp om verkligheten... Man tar sig över då. Man upplever hur orden ser åt en. Berättelsen vet mer än jag. Utforskar saker genom att berätta. Vi ser vart det leder. Allt har en utsikt.

Man måste ljuga lite för att komma åt hur det verkligen är.  

Varje människa finns bara en gång, i en version.

En publikfråga handlade om hans egen relation till sina egna barn. Han berättade lite om sina tre barn och att han troligtvis varit överbeskyddande. Ingen är en perfekt förälder. Barn hittar ens ömma punker och trycker där. Skaffa barn, det är ett bra sätt att växa upp på, uppmanade Leif åhörarna.

En annan publikfråga gällde vad som var viktigast; att "få ut det" eller att komma på en lösning. Både ock, var det snabba svaret. Prata så länge du behöver det. Så länge det finns ett behov. Det är viktigt att det får komma ut. Sedan kommer lösningen ovanpå det. Vi har blivit för lösningsfokuserade. Vi måste känna först. 

I dag är det vetenskap och evidens som gäller. Jakten på kontroll. Vi tror att vetenskapen gör oss mer säkra, men i själva verket blir vi mer osäkra. Vi jagar en kontroll vi inte kan få. Vi måste våga leva först. Vi måste få en egen erfarenhet. 

"Finns det inte risk att man fastnar och ältar?" undrade en besökare. Jo, men det är min roll att se till att stötta och hjälpa. Särskilt unga har ett starkt "försvar". De tror de är ensamma om att må dåligt. Jag som terapeut måste visa att 'det här tål att samtalas om utan att det blir sämre', säger han.

Det kan vara så att unga har svårare att få en "mänsklig" syn på sig själva nu än det var förr. Nu finns det bantningstips, skönhetoperationer, tatueringar, gym och dieter. Vi försöker ändra kroppen istället för att leva med den. Eventuellt beror detta på att jag blivit äldre avslutade Leif Lindahl men jag tror vi hade tätare relationer och ett bättre samhällsklimat förr. 

 

Inför årsmötet 10 april

Meddelande från valberedningen till ÅSS Göteborgs medlemmar:

Det är snart dags för årsmöte och styrelse för ÅSS Göteborg ska väljas. Om du har förslag på ledamöter till styrelsen kontakta valberedningen

måndag 14 mars 2011

Våga tro på dina drömmar

Annikaruskoandersson

ÅSS besöktes av Annika Rusko Andersson i veckan. Hon kom för att berätta om kraften i att tro på sina drömmar och om boken Från förort till framgång som hon är initiativtagare till.

Hon berättade om sin egen bakgrund; hennes väg från Gårdsten till att bli läkare.

Vi blir som vi umgås sa hon. Vi från förorten träffade aldrig någon med utbildning. Det finns inte i föreställningsvärlden att man kan utbilda sig.

Enligt Annika kan man byta ut "förort" mot vilket annat ord som helst. Ekonomi. Ångest. Geografi. Alla har vi problem. Vi måste synliggöra dem för att kunna se hur vi kan gå framåt. Även om startblocken är placerat längre bak får vi springa ändå.

Boken hon tagit initiativ till handlar om att ge ungdomar från förorten förebilder. Det finns många intressanta personer som kommer från förorten.

De flestas drömmar är helt realistiska. Men det kanske inte blir exakt som man tänkt sig. 

måndag 7 mars 2011

Kroppen hjälper själen mäkta med

Vårens första föreläsning var populär. Det var i det närmaste fullsatt i ÅSS samlingslokal i tisdags. Ämnet var psykosomatisk medicin eller "kroppen hjälper själen mäkta med" som var Tatiana Siviks undertitel på sin föreläsning. 

Img_3757Img_3726Img_3727Img_3741
Efter en genomgång av organismens minnes- och kommunikationssystem tog hon upp hur våra olika förväntningar gör att vi kan uppfatta saker helt olika. Depression, ångest, aggression och smärta är fyra aspekter av livet som inte är sjukdom i sig men blir det om vi fastnar. Via kroppens kemiska signaler och trauman kom hon så småningom in på området stress. Det finns en könsskillnad, menade Tatiana, som gör att kvinnor oftare prioriterar bort sina egna intressen och män oftare prioriterar bort familj, när stressen pockar på. 

När hon kom in på olika sätt att handskas med stress påstod hon att det bara finns två måsten i livet; att dö och att välja. Vi kommer inte undan något av dem. Väljer gör vi alltid, vare sig vi tänker på det eller inte. Det avslutande hälsoreceptet rörde sig om motion. "Rör på dig två timmar om dagen. Gör du inget annat, se till att göra detta."