torsdag 27 september 2012

Fler fotopromenader? Upprop!

Det var regnigt och det kom inte så många till dagens fotopromenad. Vi tre som kom tyckte dock det var roligt och en bra idé. Se vår händelse på Google Plus om du vill titta på några bilder från dagens promenad. Temat var "rörelse".

Photo_2Photo_1Photo

Någon skrev och undrade om vi kunde ha fotopromenader vid andra tillfällen, till exempel lördagar. Det här blogginlägget är ett upprop till dig som är medlem i ÅSS Göteborg - eller som är nyfiken och kan bli det i framtiden - och vill delta på fotopromenader. Svara med en kommentar, skicka ett meddelande via Facebook, Google Plus eller skriv ett mejl (se angestgoteborg.se). Blir vi bara några stycken ordnar vi en fotogrupp! 

Sista promenaden?

Den andra och sista fotopromenaden i höst ska enligt programmet vara 25 oktober kl 17.30. Med tanke på att det mörknar tidigare och tidigare tycker jag vi träffas när öppet hus börjar 17.00 och går ut med en gång. Då har vi cirka en timme på oss innan solen går ner. Temat den gången är "höst".

onsdag 26 september 2012

Vad innebär sann acceptans?

Häromveckan snubblade jag över en krönika av Malin Lindroth i Göteborgs-Posten, med rubriken ”Alla känslor ska inte accepteras”. Eftersom jag reagerade på några saker skrev jag ett svar till henne, som jag här tänkte dela med mig av:
 

Hej!
Jag tycker att mycket i din krönika är fint men skulle vilja kommentera några saker. Ska först erkänna att jag varken lyssnat på eller läst något av Jenny Jägerfeldt, utan det jag reagerar på är vissa aspekter av din text. I min mening behövs verkligen en kritisk granskning av företeelser som quick-fix-lösningar, livscoacher, övertro på positivt tänkande och s.k. omprogrammering, behandlare med otillräcklig utbildning och erfarenhet osv. Men i mina ögon är sann mindfulness och acceptans raka motsatsen till snabba lösningar och till att ständigt försöka förändra och byta ut alla "dåliga" tankar. Mindfulness har blivit ett mode-begrepp, vilket är positivt på så sätt att fler får upp ögonen för det, men även riskabelt eftersom flugor så lätt blir både uttjatade och gravt förenklade. Detta föder lätt missuppfattningar och kan få många att missa den ursprungliga poängen med begreppet.

Du skriver att du läst böcker om mindfulness, men jag undrar ändå om du kanske har missförstått vissa bitar, åtminstone gällande acceptansdelen. Det jag särskilt reagerar på i din krönika är att du i accepterandet av sina känslor ser en risk att även acceptera ”en orimlig situation på en arbetsplats eller i en relation”. För mig låter det som ett missförstånd av sann acceptans. Sann närvaro och acceptans är motpoler till exempelvis apati, likgiltighet och förnekelse - tillstånd som i mina ögon bär på en betydligt större risk att man stannar kvar i destruktiva mönster och situationer. Acceptans kan tvärtom vara första steget mot att faktiskt förändra en negativ situation.

Det är nämligen först när man accepterar en situation och sina känslor – alltså vågar se dem för vad de är – som man kan ta beslut om att agera eller inte agera, förändra eller inte förändra. Ordet acceptans är tyvärr laddat med en del negativa innebörder här i väst. Det förväxlas ofta med att tolerera, tåla, stå ut och gå med på vad som helst. Ordets egentliga innebörd, särskilt inom mindfulness och ACT (Acceptance & Commitment Therapy), är att verkligen se och bekräfta att "just nu är det så här och jag känner på det här sättet", utan att nödvändigtvis värdera det. Det handlar om att förlika sig med verkligheten.

Jag tror inte att någon kan vara 100 % närvarande hela tiden. Men jag tror likafullt att ju mer man kan vara närvarande, desto rikare och djupare kan ens liv bli, både i ljusa och mörka stunder. Du frågar vad nuet är, och det finns förstås inget enkelt svar på det. Men ett svar är att om man lyckas befria sig åtminstone en gnutta från det tidsbegrepp vi människor uppfunnit, så ser man att man egentligen alltid är i nuet, åtminstone fysiskt. Det är det tidlösa ögonblicket som sker just precis nu. Jag tycker att din beskrivning av "kyrkogårdstid" liknar det tidlösa nu som exempelvis Eckhart Tolle skriver om. Det svåraste är dock att även mentalt vara här och nu.

Men där kan mindfulness vara till stor hjälp, om man känner motivation att verkligen arbeta med det och fördjupa sig i det. För vissa räcker det säkert med lite grann, men för många är mindfulness inte bara en metod eller ett verktyg utan ett sätt att leva. Och då räcker inte de tio stegs-lösningar och quick-fix-vägar som glansiga veckotidningar och glättiga coacher ofta erbjuder.

Vänliga hälsningar,
Vimbai Chivungu,

Göteborg

Ny Psykiatriportal

Vad för psykiatriinformation efterfrågar du ? Och om denna information fanns tillgänglig på en hemsida, hur skulle du vilja att den presenteras ?

Ja, det är en av många frågor som nu är aktuella när hemsidan 1177.se vill göra en lättillgängligare regional sida där psykiatrin får stå mer i fokus. I huvudsak är ämnet "vård" men kan även gälla angränsande områden. Intresset av att intervjua någon person som vill berätta (anonymt givetvis om önskas) om sin levnadssituation och presentera detta på hemsidan är ytterligare ett förslag . Eller om någon vill skriva något om sig själv som kan vara av intresse för andra. Hur patienter söker information om psykiatri är en annan fråga av intresse.

Så, skriv gärna ner era tankar och funderingar om detta här så vidarebefordrar vi denna information.

Calle Falksten

måndag 24 september 2012

Psykiatrin i Göteborg monteras ned

Två psykologer protesterar i en debattartikel mot nedrustningen av psykiatrin i Göteborg. De menar att det sker en nedmontering i strid med vårdöverenskommelsen 2013. Vid ångestsyndrom och depression ska förstahandsvalet vara psykologiskt behandling, nu blir det medicinering istället. 

GP 2012-09-23: Stoppa nedmonteringen av psykiatrin i Göteborg. 

torsdag 20 september 2012

Psykradikala gruppen

Header

 

"Hur kan vi vara radikala utifrån att vi inte är psykiskt normala? Och hur kan vi förhålla oss radikalt till det psykiska ? "

Ja, så lyder programförklaringen för sammanslutningen " den psykradikala gruppen" som sedan ett tag tillbaka finns i Göteborg och Stockholm. Den psykradikala gruppen vill jobba aktivt för att förändra den psykvård som erbjuds och hitta mötesplatser utanför psykiatrin;  http://www.goteborgsfria.nu/artikel/91475.

På deras hemsida - www.psykradikalagbg.n.nu/lankar kan ni gå in och läsa mer om deras verksamhet. Det finns även en blogg där gruppen skriver om upplevelser av psykvård och hälsa ; http://psykradikala.blogspot.se/ Calle Falksten

 

måndag 17 september 2012

Vill du vara med på en fotopromenad?

Om en dryg vecka - nästa torsdag - provar vi en fotopromenad tillsammans. Är du det minsta instresserad av fotografi tycker jag du ska följa med! Det krävs ingen avancerad utrustning. Själv tänker jag använda min iPhone. En mobil med kamera går alltså hur bra som helst. 

Aktiviteten pågår samtidigt som vi har öppet hus kl 17.00-20-00 i våra lokaler på Järntorget 7. Det innebär att vi kan samlas runt en fika och prata efteråt. Vi samlas ca 17.15 i våra lokaler. Klockan 17.30 börjar själva promenaden och vi beräknas vara tillbaka 19.00. Då har vi en timme på oss att prata om hur fotandet gått. 

Promenaden
Den tänkta rutten går längs med vallgraven vill Viktoriabron, sedan via Hagakyrkan och Haga Nygata tillbaka till Järntorget. Den sista svängen över Linnégatan och Långgatorna, som syns på kartan nedanför, kan vi lägga till om vi kommer fram för snabbt. Men jag tror snarare att problemet kan bli det motsatta; att tiden inte räcker till. I så fall går direkt från Haga Nygata tillbaka till ÅSS på Järntorget. 

Vi har skapat en händelse per fotopromenad i Google Plusfotopromenad ett och fotopromenad två. Det innebär att om du har en smartphone och tackar ja till händelsen så kan du ladda upp dina bilder samtidigt som du tar dem, så fler kan se. Detta innebär att även de som inte deltar fysiskt också kan vara med. (Du behöver Google Plus-appen för antingen iPhone eller Android.) 

Tema
Till den första promenaden - den 27 september - har vi temat rörelse. Till den andra - 25 oktober - har vi temat höst. Förhoppningsvis triggar dessa teman igång fantasin och din lust att fota. Hoppas vi ses så vi kan utbyta erfarenheter och lära oss av varandra!

Meddela gärna i en kommentar här, på Facebook eller Google Plus om du tänker delta, så vi vet ungefär hur många vi blir. 

[googlemaps https://maps.google.com/maps?f=d&source=s_d&saddr=Unknown+road&daddr=57.7014562,11.9552315+to:57.7006488,11.9634832+to:57.6992068,11.9629625+to:57.6980294,11.9505139+to:57.6989661,11.9494287+to:Unknown+road&geocode=FXhucAMdYGa2AA%3BFVB0cAMdH2y2ACn7FtfNafNPRjHRlaQQeJABEw%3BFShxcAMdW4y2ACmVqeokafNPRjGQ9bcQeJABEw%3BFYZrcAMdUoq2ACmPewC2bvNPRjGoR1350Rq2nQ%3BFe1mcAMdsVm2ACnBEz2TQfNPRjGhwb8HeJABEw%3BFZZqcAMddFW2ACnBK9WGQfNPRjEgwb8HeJABEw%3BFehscAMdymC2AA&sll=57.700283,11.956086&sspn=0.006948,0.018904&hl=en&dirflg=w&mra=dpe&mrsp=3&sz=16&via=1,2,3,4,5&ie=UTF8&ll=57.700283,11.956086&spn=0.006948,0.018904&t=m&output=embed&w=425&h=350]

torsdag 13 september 2012

Ångestparaden 2012

Ss_paraden

 

För andra året i rad arrangerade man i tisdags den 11 september en ångestparad i Stockholm mot psykisk ohälsa och ångest. Förutom paraden anordnades det under en heldag evenemang med bland annat läkare, författare och musiker.

 På Studio ett i P1 kan ni höra ett inslag direkt från paraden och intervjuer med dom deltagande ;http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5266189. På Fountain houses hemsida - fountainhouse.se - i Stockholm kommer man snart lägga upp bilder, artiklar och filmklipp från paraden.

I Göteborg har vi ännu inte anordnat någon ångestparad. Om vi skulle göra det, tycker ni att det är en bra ide ? Eller hur skulle ni vilja att man uppmärksammar ångest och psykisk ohälsa?

 

Calle Falksten

 

måndag 10 september 2012

Suicidpreventiva dagen 2012

Vi uppmärksammar suicidpreventiva dagen genom att tipsa om en engelsk video. http://vimeo.com/49023430

Det är en tänkvärd film om psykisk ohälsa och suicidtankar. Den för fram tre viktiga punkter:

1. Vem som helst kan få självmordstankar. 
2. Det finns alltid hopp.  
3. Det finns alltid hjälp.  

Mer information om Suicidpreventiva dagen, 10 september 2012: 
http://www.suicidprev.com/assets/files/pdf/suicidprevention2012.pdf 

ÅSS Göteborgs jourtelefon 
031-13 70 91

Någon Att Tala Med 
http://natm.se/

Suicidprevention Väst 
http://suicidprev.com